Eljour & Eltjänst i EU AB

Installera dimmer med hjälp av en elektriker

Oavsett om det gäller stora eller mindre elinstallationer, felsökningar, nyinstallationer, service eller akuta strömavbrott i Stockholm kommer våra elektriker i Stockholm ut och hjälper till, dygnet runt, för att göra era elinstallationer säkra. 

Ring oss på 08-31 80 60 redan idag så kommer våra jour elektriker i Stockholm ut och hjälper till, dygnet runt, i hela Stockholm. Vi har ett brett kunnande, åtar oss alla typer av uppdrag och är självklart medlem i EIO.

Ljus och bra tillgång till belysning gör stor skillnad i ett hem. Det fina med detta är att man idag har flera olika alternativ och att man inte behöver så kallad punktbelysning bara för att få rätt känsla för rätt typ av tillfälle.

En vanlig dimmer är ett gott exempel på ett alternativ som tillfredsställa de flesta typer av behov. Dels så kan man få ett starkare ljus under de mörkare tiderna på dygnet och då man exempelvis behöver arbeta; dels så kan man också få en mysigare belysning då en sådan önskar och allt man behöver göra är att vrida lite på reglaget. Det förutsätter emellertid också det självklara: att en dimmer finns installerad.

Frågan är om man som privatperson får installera dimmer utan en elektriker? Det får man, men enbart om det handlar om att byta ut en befintlig dimmer mot en ny. Ska du exempelvis byta ut en hederlig strömbrytare och installera en dimmer så behöver du – enligt lag – också anlita en behörig elektriker.

Därför bör en elektriker göra jobbet

Det enkla svaret på frågan är att el är livsfarligt och att det krävs utbildning för att hantera elektricitet. En tumregel att följa handlar om att man vid minsta tveksamhet ska ringa en elektriker snarare än att försöka på egen hand. Tyvärr så har det blivit vanligare att se att privatpersoner utför olika installationer på egen hand.

Den nya tidens renoveringar har definitivt en roll i detta och våra krav på komfort – golvvärme, spotlights och olika värmekällor – har definitivt påverkat detta. Därför ser man också betydligt fler olyckor idag – både på person och på byggnader.

Elektricitet kräver kunskap och gedigen utbildning från personer som hanterar det. Och – kanske framförallt: elektricitet kräver respekt. Även vid en så pass, till synes, enkel sak som att installera en dimmer.

Så här installerar du en dimmer

Med detta sagt så tänkte vi visa hur du ska gå tillväga för att byta ut en dimmer mot en annan och detta gör vi genom några enkla steg som ser ut som följer:

  1. Slå av strömmen.
  2. Ta bort den gamla dimmern med hjälp av en skruvmejsel.
  3. Använd samma skruvmejsel för att öppna upp låsningen vid sidan av ramen.
  4. Du kommer nu att se två kablar – fasledaren och tändkabeln. Du ska identifiera fasledaren och den kommer normalt i tre vanliga färger – brun, svart eller vit. Är du osäker så kan du även lossa på lampan i taket och se vilken kabel som går till denna. Den kabel som sticker fram där är tändkabeln och ergo så är den andra således fasledaren.
  5. Koppla tändkabeln till den symbol som påminner om en våg och fasledaren till symbolen som har ett L vid sig.
  6. Skruva fast dimmern – utan att klämma ihop kablarna.
  7. Montera fast den nya ramen och testa så att allt fungerar som det ska.
  8. Klart!